Začínáme s Faberem - Pikler trojúhelník

TROJÚHELNÍK PIKLEROVÉ (PIKLER) JE ZÁKLADNÍ STAVBOU STAVEBNICE FABER. 

V čem je tak skvělý, a proč vůbec Pikler trojúhelník patří k tak oblíbeným doplňkům dětských pokojíčků?

 

Za „vznikem“ trojúhelníku stojí pediatrička Emmi Pikler, která během své praxe sledovala děti a jejich přirozený pohybový rozvoj. Na základě získaných poznatků stanovila závěry, které ovlivnily budoucí přístup k náhledu na pohybové schopnosti dětí. Každé dítě je jiné, a je proto velice důležité respektovat jeho vlastní rytmus. Dítěti bychom měli dopřát volnou hru a samostatný pohyb, nechat ho, aby samo objevilo své hranice a poznalo, co zvládne a co ještě ne. Individuální rytmus je pro vývoj dítěte zásadní. 

  

Trojúhelník je vhodnou pomůckou, která podporuje přirozený vývoj dítěte. Děti během hry trénují tělesnou koordinaci a soustředí se na správný pohyb. Zkouší, co zvládnou, učí se poznávat své hranice a postupně se přirozeně zlepšují. Hrají si tak, jak to v danou chvíli umí. Trojúhelník je vhodný i pro děti, které teprve začínají s prvními krůčky. Mohou kolem něj lézt, přidržovat se ho a postupně se u něj postavit. Ale teprve, až na to budou samy připravené. Děti samozřejmě podporujme, radujme se z jejich pokroku, ale nechejme si je hrát po svém a podle jejich tempa a schopností. A vůbec neřešme, že stejně starý Honzík od sousedů už zvládne něco víc.      

 

  

 

Rostoucí Pikler trojúhelník u nás pořídíte jako sadu Faber Froggie. Stavba je velice stabilní a bezpečná. Špička trojúhelníku je cca 50 cm nad zemí, takže si dítě neublíží ani při případném pádu. Šprušle obdélníkového tvaru (32 x 24 mm) jsou pohodlné na úchop a neprotáčejí se. Faber Froggie nadchne i úplně malé miminko – zavěste mu na trojúhelník kousátka, a vytvořte mu tak hrazdičku. Jak bude dítě postupně růst a posilovat své svalstvo, bude na trojúhelníku trénovat své první krůčky a zažívat nová dobrodružství.

 

 

TIP: Nezapomeňte trojúhelník doplnit nakloněnou rovinou Faber. Jednoduše ji zaháknete za šprušli a děti mají o zábavu postaráno. Klouzání, plazení, nácvik chůze do kopce, nebo třeba posílání autíček… fantazii se meze nekladou. :-)

 

K trojúhelníku Faber Froggie lze libovolně dokupovat další díly Faber, a postupně tak rozšiřovat své stavby podle věku a schopností dětí. Vytvořte dětem doma skvělé hřiště!