Buk - nejlepší přítel truhláře

Dřevo je pro nás nejdůležitějším prvkem v celé výrobě. Při výběru klademe velký důraz nejen na kvalitu dřeva, ale i na zachování životního prostředí, neboť víme, že planetu máme jen jednu, a to, co jí dáme, se nám opět vrátí.

Výsledek obrázku pro bukovy les

Rádi bychom Vás blíže seznámili s výrobou našich průlezek Faber a houpacího koně Futu. Začneme tedy od píky. Proč dřevo a proč právě bukové?

Už na samém začátku jsme věděli, že ve dřevě je budoucnost. Vydrží s námi několik desítek let a je plně recyklovatelné a obnovitelné, za což nám příroda jen poděkuje. Protože jsme již měli zkušenosti s prací se dřevem, věděli jsme, do čeho jdeme. Jasným výběrem byl buk. Přírodě vrací zpět to, co jí náleží a co jsme si od ní vypůjčili. Za každý vytěžený strom vysazujeme tři nové.

74604641_418045749108990_5578135199981502464_n

Aby tomu porozuměl i laik, který neviděl dřevo jinak než jako stromy v lese, sepsali jsme pro Vás tento článek, ze kterého si můžete odnést poučení do budoucna. Všechny níže zmíněné poznatky můžete využít např. při domácím kutilství nebo při péči o náš Faber.

Bukové dřevo patří z dřev listnatých stromů k nejpoužívanějším a nejznámějším. Je tvrdé, málo pružné a velmi pevné. S lehkostí se obrábí, moří a lepí. V neposlední řadě je také výborné na topení, protože má vysokou výhřevnost. Díky této vlastnosti nepřijde sebemenší odřezek na zmar.

vyroba-faber

Může mít celou škálu odstínů, od světle smetanové, až po tmavě hnědou. Starší stromy získávají narůžovělou barvu a pokud je vystaveno delší dobu působení vodní páry, pak tmavne a získává charakteristickou bukovou barvu.

Pokud na bukovém prknu spatříte tmavé fleky, nejde o nic neobvyklého. Jedná se o takzvaná nepravá jádra, které nemají vliv na změnu funkce. Ta vznikají nejčastěji působením silných mrazů nebo vniknutím vzduchu do kmene.

Při venkovním použití doporučujeme dřevo ošetřit olejem, aby se prodloužila jeho životnost.