AE GANG #1 Dřeváci

Hračkářský průmysl je vysoce globalizovaný. Většina hraček prodávaných v České republice (a na celé planetě) pochází převážně z Číny. Celá síť dodavatelů, subdodavatelů a agentů je velmi složitá a často ani samy společnosti, které zakázky zadávají, nevědí přesně, kde a za jakých podmínek zboží vzniká. Výroba hraček je v současnosti obrovským byznysem. Hlavním kritériem je prodejnost hraček na trhu a neustálé navyšování zisku z jejich prodeje. Prioritou je snižování výrobních nákladů. Nejvýhodnější je tak přesouvání výroby do zemí s levnou pracovní silou, kde často za otřesných podmínek a vykořisťování dělníků vznikají hračky, ze kterých se radují děti po celém světě.

Zkuste si představit, kolik tun plastového zboží z Asie se k nám každoročně dostane… a kolik z vyrobených produktů se z Číny ani neexpeduje a rovnou se z různých důvodů odváží k likvidaci. Mluvíme o obrovském množství odpadu, které se musí nějakým způsobem zničit. Nepopsatelný zásah do životního prostředí a naprosto zbytečná devastace planety. Pokud si tyto objemy nedokážeme představit (a opravdu nedokážeme), stačí se zamyslet nad tím, kolik máme doma hraček. Kolik z nich děti opravdu využívají a kolik jich leží bez jakéhokoliv povšimnutí v šuplíku. Pokud si v pokoji vytvoříme pomyslnou hromadu těchto plastových zbytečností, už budeme mít představu trochu reálnější. A co teprve, když se zamyslíme nad tím, kolik bydlí rodin v jednom paneláku, v jednom městě, v celé republice… naše pomyslná hromada už dávno přesáhla to, co si vůbec dokážeme reálně představit… a to jsme stále jen v jedné zemi. Tahle děsivá hromada by měla být strašákem v naší hlavě vždy, když se chystáme v obchodě sáhnout po dalším autíčku.

plast_hracky(1)

Jak z toho ven? Jak vysvětlit dětem, že je něco špatně? Zkuste být upřímní. Vysvětlujte, i přesto, že se vám možná zdá, že dítě nepochopí. Vnímá vás a určitě něčemu porozumí. Vysvětlete, že kamiony i letadla špiní vzduch, a poškozují tak přírodu, nás i zvířata. Že u nás vzniká také spoustu zajímavých hraček, které sice možná na první pohled nejsou tak lákavě barevné, ale jsou zdravé a nemusí kvůli nim být ničena planeta.

Naštěstí se ale postupně objevují spotřebitelé, které zajímají alternativy, způsoby šetrné výroby a možnosti podpory lokálního trhu. Takoví, které opravdu zajímá, jak byla hračka vyrobena, jaká je její ekologická stopa a jestli je bezpečná a opravdu vhodná pro děti. Samotné rozhodování o tom, jakou hračku zakoupit, je ovlivněno mnoha faktory. Primárně se samozřejmě potýkáme s tím, co chce dítě. Všudypřítomné reklamy a obrázky dítě upozorňují na novinku, kterou určitě potřebuje. A co teprve, když už kamarád hračku má… Pak je velmi obtížné dítěti vysvětlit, že ji nebudeme kupovat, že ji nepotřebuje. Zkusme mu ukázat jiné možnosti, hračky, které ho také zaujmou, i když trochu jinak. Plastová barevná figurka bude mít u dítěte asi větší úspěch než dřevěné kostky, nicméně pokud půjdeme dítěti dobrým příkladem, budeme mu vysvětlovat proč a co děláme, jistě pochopí, že není nutné mít všechno, co vidí. A více hraček neznamená, že bude dítě spokojenější. Důležitější než kvantita je vždy kvalita, a u hraček pro děti to platí dvojnásob. Z vlastní zkušenosti určitě všichni víme, že jen minimum hraček děti využívají dlouhodobě.
S většinou z nich si pohrají párkrát po tom, co je dostanou, po pár dnech ale mizí kdesi mezi ostatními dávno odloženými.   

plast_hracky1(1)

I přesto, že se snažíme nekupovat hračky zbytečně, hromadí se nám doma drobnosti, které děti dlouhodobě úspěšně ignorují. Jak s těmito nesmyslnými zbytečnostmi naložit, aby doma nezabíraly místo? Pokud je hračka poničená a je opravdu už jen na vyhození, pokuste se jí rozebrat opravdu na kousky, a ty vytřídit. Zejména jde o elektrodíly. Hračky, které jsou stále funkční a v dobrém stavu, můžete zkusit poslat dál. Nabídnout kamarádům, odnést do bazaru, darovat do veřejných institucí (dětské domovy, azylové domy, mateřská centra atd., využít můžete
i darovací weby vsezaodvoz.cz nebo nevyhazujto.cz). Použité hračky lze věnovat i na charitu – variant je spoustu (charitativní obchod Adra, charita.cz, projekt Krabice od bot). Nechte se inspirovat známými, sledujte sociální sítě, všechny varianty jsou lepší než hračku jednoduše vyhodit do popelnice. Vždy mějte na mysli pravidlo 3R - reduce, reuse, recycle.

plast_hracky2(1)

Nejvhodnější jsou hračky z přírodních materiálů, takové, které navrací dítě k jeho přirozenosti. Zároveň je jejich výroba mnohem šetrnější k přírodě i zdraví. Dřevo je nejlepší volbou pro nás i planetu. Dřevo… leckdy podceňované, a přesto tak dokonalé. Stoletím prověřená kvalita, kterou lze díky současným postupům využít naplno. Nekonečný koloběh (růst stromů, jejich zpracování a nasazení nových), udržitelnost a v celkovém součtu převaha pozitiv nad negativy. Na to bychom měli myslet každý den a volit výrobky ze dřeva ze zodpovědně hospodařených lesů. Takové, které nás přibližují přírodě a učí nás využívat její potenciál. Dřevěné hračky rozvíjejí kreativitu dětí, nechávají je přemýšlet, zapojit fantazii a přispívají k rozvoji motoriky. Podporujte lokální trh a vybírejte hračky, které jsou vyrobené v České republice z obnovitelných materiálů. Ve standardních hračkářstvích jich je minimum, ale pokud víte, co chcete, nevzdávejte se. V obchodech se ptejte, nechte si poradit, a pokud nebudete s nabídkou spokojeni, jděte jinam. Vydejte se za hračkami – navštěvujte dílny výrobců, trhy, jarmarky, tam vždy najdete české výrobce s kvalitními textilními i dřevěnými produkty. Podpoříte lokální výrobu, a navíc máte jistotu, že hračka nemusela cestovat přes půl světa, aby se dostala k vám. Navíc lze hračky z přírodních materiálů poté, co doslouží, jednoduše spálit nebo nechat rozložit. Ekologická stopa je tak minimální. Ale ze zkušeností víme, že dřevěné hračky přetrvají věky a jen tak je něco nezničí.

Kvalitních českých výrobců hraček existuje opravdu velké množství. Můžeme si vybírat mezi mnoha produkty a rozhodovat se podle osobních preferencí. Často je ovšem složité kvalitní výrobce objevit. Dejte na doporučení známých, hledejte weby, díky kterým objevíte další tipy (např. https://www.zdravehracky.cz/2018/06/seznam-ceskych-vyrobcu-her-hracek-z.html).

To, jak se budeme v našem životě chovat, je naší volbou. Zkusme se ale vždy zamyslet, jestli nakupujeme z potřeby, nebo z pouhého rozmaru. Přiznejme si, že jde často pouze o krátkodobý objekt zájmu, po kterém toužím jen proto, že ostatní lidi ho mají. Nikdy nemůžeme mít vše a čím méně všeho máme, tím lépe pro nás i pro planetu. Co nepotřebuji, nemusí být vyrobeno, dovezeno a likvidováno. Naše touha vlastnit je pro planetu zkázou. Pokud už něco chceme / potřebujeme, důkladně zvažme, odkud budeme nakupovat, jakého výrobce podpoříme. Co svým zakoupením způsobíme, jaká bude stopa tohoto produktu. Pokud to charakter produktu dovolí, volme místní výrobce, takové, kteří používají lokální materiály, z obnovitelných zdrojů.

plast_hracky3(1)

Nikomu nechceme zakazovat svobodně nakupovat a využívat možnosti moderního světa. Sami benefitů dnešní doby plně využíváme a jsme za ně rádi. Jen je dobré si vždy uvědomit, že existuje možnost volby. Že se můžeme rozhodovat i srdcem a vlastními pocity. Pokud nám něco říká, že je na čase se pokusit vrátit planetě to, co nám prozatím bohatě poskytuje, pak svoje nitro poslouchejme. Zkusme vnímat, jak se cítíme, když se procházíme tichým lesem a slyšíme jen zpěv ptáků. Nenahraditelný pocit, bohatství, které máme k dispozici. Zatím. Ale velká část světa tento pocit už nikdy nezažije. Společnost posedlá konzumem, zahlcená tunami nepotřebných odpadků, které z krásné planety postupně dělají smetiště. Pokud se budeme chovat nadále tak, jak to většina z nás stále dělá, pak nás čeká cesta do pekla, ze kterého není šance se vrátit. Proto si dennodenně opakujme – máme možnost volby, máme šanci si vybírat. Alternativ je spoustu a je na nás, jak se zachováme. Základ všeho je v naší hlavě. Přemýšlejme, hledejme informace, zjišťujme možnosti. Věříme, že se setkáme na správné cestě.